Szczepienia Malezja – co warto wiedzieć przed wyjazdem?

Malezja – królestwo nie z tej Ziemi

Państwo, które coraz częściej staje się destynacją turystów z Europy, jest położone na dwóch terytoriach oddzielonych od siebie Morzem Południowochińskim. Malezja zajmuje część wyspy Borneo oraz Półwyspu Malajskiego. Podróżnych przyciągają tam przede wszystkim piękne widoki – piaszczyste plaże z palmami oraz niesamowite wzgórza herbaciane. Miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycają się także jej malezyjską odmianą. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Niemniej, zanim wybierzemy się w podróż do Malezji, należy pamiętać o wykonaniu zalecanych szczepień:

  • błonica – może prowadzić do poważnych powikłań a nawet śmierci zakażonego. Rozprzestrzenia się drogą kropelkową lub poprzez bezpośredni kontakt z chorującym. Wywołujące ją bakterie atakują przeważnie układ oddechowy, przyczyniając się do duszności, kaszlu, a w późniejszym etapie również do bezgłosu. Rzadziej ich ofiarą pada skóra zakażonego,
  • tężec – do zakażenia dochodzi poprzez kontakt zranionej skóry z materiałami, które zawierają przetrwalniki laseczki tężca. Mowa tu między innymi o zanieczyszczonej ziemi czy kurzu. Ważne jest zatem by szybko zabezpieczyć nawet najdrobniejsze rany cięte. Objawami tężca są bóle mięśni, zaburzenia czucia oraz sztywność. Może doprowadzić do śmierci zakażonego,
  • dur brzuszny – najbardziej niebezpieczny dla dzieci poniżej czwartego roku życia. Do zarażenia dochodzi drogą pokarmową, jeśli nie przestrzegamy podstawowych zasad higieny. Dlatego tak istotne jest poprawne przygotowanie posiłków oraz spożycie ich w odpowiednich warunkach. Objawami tej choroby są bóle głowy, narastająca gorączka, bezsenność oraz wszelkie objawy jelitowe – przypominające te, które występują po zatruciu pokarmowym,
  • WZW A i B – czyli wirusowe zapalenie wątroby typu A i B. Pierwsze z nich, nazywane też żółtaczką pokarmową, objawia się poprzez nudności, wymioty i świąd skóry. Do zakażenia dochodzi po spożyciu nieprzygotowanego pokarmu, na którym znalazł się wirus wywołujący chorobę. WZW B możemy natomiast zarazić się poprzez kontakt błony śluzowej lub zranionej skóry z krwią nosiciela choroby. Choroba objawia się bólem brzucha, wymiotami oraz brakiem apetytu. Atakuje wątrobę i może powodować jej marskość a nawet nowotwory złośliwe. By uniknąć ryzyka zakażenia odradza się wykonywania piercingu, akupunktury czy tatuaży w niesterylnych warunkach.

Szczepienia zalecane u niektórych podróżnych:

  • wścieklizna – spowodowana ugryzieniem przez zwierzę drapieżne lub domowe, które jest jej nosicielem. Pierwsze objawy, takie jak gorączka, ślinotok, czy łzawienie, pojawiają się dopiero po 10 dniach od zakażenia. Należy unikać wszelkiego kontaktu ze zwierzętami, których nie znamy,
  • cholera – będąca ostrą chorobą przewodu pokarmowego. Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie skażonej wody lub pokarmu, a do objawów należą biegunka i wymioty,
  • malaria – przenoszona przez komary. Jest główną, infekcyjną przyczyną zgonów osób podróżujących do krajów, w których występuje. Należy unikać ukąszeń poprzez stosowanie moskitiery oraz środków ochrony przed owadami,
  • japońskie zapalenie mózgu – wirus wywołujący chorobę występuje w Malezji przeważnie w porze deszczowej. Jego nosicielami są komary, a do zakażenia dochodzi poprzez ukąszenie. Do objawów należą nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz problemy z wymową.

Szczepienia przeciwko żółtej gorączce wymagane są u osób przybywających bezpośrednio z rejonów zagrożonych tą chorobą.

Wszystkie niezbędne szczepienia przed wyjazdem do Malezji można zrobić we Wrocławiu w Centrum Gastrologiczno-Hepatlogicznym.

Przed szczepieniem wymagana jest konsultacja z lekarzem.